El Regne de Déu apareix en multitud de petites transformacions

13/06/2021. Diumenge XI de durant l’any. Cicle B | Lectures de la missa. 

En l’Evangeli d’avui, Sant Marc ens diu de quina manera Jesús explicava a la gent, coses a vegades difícils d’entendre, a través de les paràboles. En aquesta ocasió Jesús compara el Regne de Déu amb el creixement d’una llavor, perquè hi veu en aquest fenomen una imatge de l’amor que li dona força. La llavor sembrada, per petita i fràgil que sigui, de forma incomprensible, acabarà donant fruits, perquè ha estat plantada amb amor a la terra i al treball. De la mateixa manera, la paraula de Crist arriba al fons dels nostres cors i ens transforma. I també de forma semblant, l’amor que es dóna, dels uns als altres, construeix una comunió on tots hi troben un lloc.

Qui va sembrar aquella llavor, va començar preparant acuradament la terra del camp. Però, pel que fa al creixement de la llavor, Jesús insisteix en la necessitat d’adoptar una actitud de confiança total: “El sembrador, malgrat que hi pensa constantment, no sap el que passa sota terra”. Per tant, tot i que la llavor germina i creix, ara no és el moment de mesurar la profunditat de les arrels ni de comprovar si a la planta hi ha grans. Tot aquest procés de transformació de la llavor ens supera …

¿A les nostres vides, quantes transformacions hi ha que són impossibles de preveure, de discernir?

El Regne de Déu, la presència de Crist a les nostres vides, va apareixent en aquesta multitud de petites transformacions inesperades, que ens costa discernir i sovint ens semblen inexplicables. El Regne de Déu està en ple procés de germinació.

El Regne de Déu … és la vida amb Déu, la vida en Déu, a la llum i l’amor de Déu. L’evangelització del món va començar amb un petit grup de comunitats; es va expandir, amb l’alè de la Pentecosta, anunciant la Bona Nova, fins a fer-ho per tot el nostre planeta. Malauradament després van arribar moments difícils, moments d’afebliment en que molts van anar oblidant aquella Bona Nova que tant havia ajudat a una gran part de la humanitat. Les nacions que havien acollit l’Evangeli amb més fervor, com ho fou Europa, es van refredar, es van apartar del seu primer amor. Però ara ha arribat el temps de la nova Evangelització, de la germinació en unes terres diferents de les de fa 2000 anys, unes terres ens les que igual com va fer el sembrador de la paràbola, cal anar preparant acuradament conscients dels canvis tecnològics i dels modus de vida, però amb persones exactament iguals, amb cors oberts per rebre la Bona Nova com ho feren d’altres.

Tenim fe i confiança en que la collita està germinant i serà abundant, però els treballadors mai havien estat tan pocs. En una societat que sempre té pressa, en la que tothom corre i sembla que no té temps per escoltar, una societat individualista i consumista en la que massa sovint es pensa únicament en un mateix, cal que siguem pacients, cal que hi dediquem temps i esforç. Hem de dedicar una bona part del nostre temps per als altres, però també per a nosaltres mateixos, perquè quan tenim tanta pressa, fins i tot per fer el bé, sovint només generem tristesa per culpa d’aquesta pressa i la falta d’atenció.

De la mateixa manera que les flors del camp només poden créixer amb sol brillant i una bona pluja, la nostra veritat només pot madurar en la bondat i la comprensió dels altres. Quan dediquem el temps necessari per escoltar atentament els altres, és quan realment fem germinar el Regne de Déu. Només quan dediquem el temps necessari per a la reflexió i per a la meditació, és quan podrem viure intensament i plenament .

El Regne de Déu està creixent. Sapiguem veure’l amb uns altres ulls. Homes i dones de pau s’aixequen allà on no s’esperaven i les mirades i els cors comencen a canviar. Tot allò que és important s’amaga en allò que és banal en el dia a dia, en petits gestos quotidians.

Sapiguem mirar amb uns ulls nous, perquè només es pot veure clar amb el cor, ja que l’essencial és invisible als ulls.

Que així sigui.

Mossèn Josep Maria Fernàndez i Sabaté d.p.
Llerona, 13 de juny de 2021