Llerona estrena un Via Crucis virtual per Divendres Sant

Més d’una vintena de voluntaris posen veu al vídeo que s’estrenarà al canal de Youtube de la parròquia, el divendres a les sis de la tarda. La parròquia ha creat un Via Crucis virtual per garantir la litúrgia de Divendres Sant. Un recurs polifònic i participatiu amb la complicitat de les famílies vinculades a les misses dominicals, el servei de catequesi, la pastoral de la salut, el grup de muntanya i el mateix consell pastoral. La proposta permetrà a la comunitat cristiana unir-se en la pregària des de casa per recordar la passió i la mort de Jesús. Una ocasió per tenir present el patiment actual de tantes altres persones d’arreu del món i per demanar per un present més humà i solidari.

La Parròquia de Santa Maria de Llerona ofereix aquest divendres 10 de d’abril un camí de la creu inèdit. La seva església preromànica, ubicada al municipi de Les Franqueses del Vallès, al Vallès Oriental, serà l’escenari virtual d’aquest itinerari propi de Divendres Sant. El muntatge d’aquest recurs audiovisual està basat en la tecnologia d’escaneig de dades 3D, que adapta la litúrgia de Setmana Santa al temps de confinament.

Un muntatge amb finalitat pastoral i comunitària

Es tracta d’un recorregut en 3D que ressegueix l’interior del temple i les principals sales parroquials i els exteriors del monument històric, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. El gruix de participants del Via Crucis aporten la seva veu, amb la lectura d’una de les estacions que configuren aquest itinerari. Entre estació i estació, la música repetitiva pròpia d’aquesta jornada, amb un cant sobre el sentit redemptor de la creu de Jesús.

El muntatge té una doble finalitat: pastoral i comunitària. A partir d’una solució tecnològica, s’intenten superar les restriccions imposades per la crisi sanitària i garantir, malgrat la distància, la participació dels fidels en la litúrgia. Alhora, és un al·licient positiu que uneix la comunitat cristiana. Amb el recurs senzill de l’àudio, la parròquia té l’oportunitat de tornar a escoltar la veu dels seus iguals i, amb el vídeo, de retornar a espais que aquests dies tots enyoren.

Un Via Crucis amb contingut ecosocial

El Divendres Sant és un dia de silenci i d’introspecció en què l’Església recorda la passió i la mort de Jesús per etapes. Són les estacions del Via Crucis. El contingut de l’itinerari que emetrà la parròquia de Santa Maria de Llerona correspon al material que ha editat la Xarxa de Parròquies Ecosolidàries de Justícia i Pau. Es tracta, en concret, del Via Crucis amb Joan Pau II.

El text de l’itinerari evoca diferents passatges bíblics i té com a base el pensament del papa sant Joan Pau II. Amb aquestes reflexions de contingut ecosocial, Karol Wojtyla ja va parlar, fa més de vint anys, de la necessitat de practicar una “conversió ecològica”. Les quinze estacions d’aquest Via Crucis posen l’èmfasi en la gravetat de la crisi ambiental i en la necessitat d’una resposta moral i espiritual des de l’Església.

L’equip que integra el consell pastoral de la parròquia de Santa Maria de Llerona ha considerat pertinent treballar aquest text quan se celebren els cinc anys de l’encíclica Laudato Si’ del papa Francesc. Santa Maria de Llerona sempre ha tingut una especial sensibilitat en la defensa de l’entorn i del territori. Així ho expliciten, per exemple, les activitats vinculades al Grup de Muntanya de la parròquia, la benedicció de l’oli novell o la festa de Sant Antoni en homenatge als pagesos que treballen la terra.

Tecnologia i voluntariat al servei del poble

Com tantes altres comunitats cristianes d’arreu del país, la parròquia de Santa Maria de Llerona s’ha reinventat amb motiu de l’alerta sanitària provocada pel coronavirus. Des que va començar el confinament, la parròquia ha posat les eines de comunicació de que disposa al servei del poble i per transmetre el missatge d’esperança de Jesús.

S’ha mantingut així activa a les  xarxes socials –a Twitter, al canal de Telegram i els grups de whatsapp vinculats als serveis parroquials– i també des del web de la parròquia. En aquestes plataformes comparteixen, entre d’altres, recursos de pregària, reflexions pastorals en vídeo i en àudio i les homilies del responsable pastoral de la parròquia, mossèn Josep Maria Fernández d.p., i fotografies de caire més festiu, com les del Diumenge de Rams.

La parròquia també ha posat a disposició del poble un equip de voluntaris per atendre necessitats especials en aquest temps de confinament. I en coordinació amb serveis socials de l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès, diferents voluntaris joves del Grup de Muntanya compren medicaments i distribueixen aliments entre les famílies que viuen situacions més precàries o que s’han vist obligades a quedar-se a casa en quarantena pel COVID-19.

El muntatge en vídeo de Divendres Sant parteix d’unes imatges en alta definició, vinculades a l’escaneig d’un núvol de punts en 3D, enregistrades el mes de setembre. Són la base d’unes proves en l’àmbit de la geomàtica, realitzades per l’empresa de topografia GeoLímits amb la col·laboració de Geolègnia, i amb tecnologia cedida per Leica Geosystems.

Aquest és el VÍDEO de PRESENTACIÓ DEL Via Crucis que s’emet aquest divendres 10 d’abril a les sis de la tarda pel canal de Youtube de la parròquia: